Status og fremdrift !

Hardt arbeid ?

Det er ikke bare hardt arbeid, faktisk er det mye kos og glede å drive kaffebrenneri. Man får kontakt med fantastiske kunder og andre næringsdrivende. Man får drikke kaffe og diskutere forretning og idéer, samt at man kan få tilbakemeldinger på egne standpunkt og meninger. Men til syvende og sist, er det bare meg som jobber i dette brenneriet, og da nytter det ikke å klage til ledelsen heller. Som en ny og liten næringsdrivende er det lett å føle seg utenfor “det gode selskap”, og når man har et marginalt budsjett er det lite markedsaktivitet man kan ta seg råd til.

Med stadig vekst og eksplosiv pågang, ble det dog viktigere å ha orden på sysakene. Det er derfor nettbutikken er midlertidig tatt bort fra menyen, og jeg kun tar direkte ordre av kaffe. Da varelageret ikke er eksepsjonelt stort om dagen, bes det om forståelse for at ikke ALLE ordre kan innfris. For de som ønsker å bli forhandler eller legge inn større ordre, anbefaler jeg å ta direkte kontakt vha. Facebook.

Storslått lansering for ny nettbutikk blir derfor 20.august

Min helse og situasjon

Jeg er fortsatt kronisk syk, men har funnet frem til rutiner og prosedyrer som gjør at jeg kan brenne kaffe, uten at dette belaster meg unødig fysisk. Ved å dele opp alt arbeidet i små økter og dosere det ut, klarer jeg å jobbe til tross for de utfordringer jeg har. I tanken med å ha et MIKRObrenneri, er det også underforstått at produksjonen ikke kommer til å være på industrielt, kommersielt nivå.

Kapasitet og varelager

I forhold til maksimal produksjonskapasitet har jeg fortsatt god margin, men med avtaler som inngås om dagen, vil også denne påvirkes. Foreløpig har jeg satt et produksjonstak basert på verst tenkelige helsetilstand, og i bedre perioder betyr dette også at jeg har god margin til å ta på meg spesialbestillinger eller ekstra ordre ved behov. 

IKKE mitt lager..

Varelageret er derimot den største utfordringen når man skal drive et lite brenneri. Tidsperioden mellom salg og ny varelevering har gjort at det til tider har vært svimlende lavt lager. Dette er dog også i ferd med å endre seg, da jeg gjennom en større bestilling har fått tilført kapitalen jeg behøvde for å få på plass et grunnleggende sortiment av bønner. Utfordringene ved å brenne “single estate” bønner er bl.a. at tilgangen på råvarer heller ikke er uendelig, og dette er også noe av grunnen til at utvalget vil variere fortløpende. 

Fremtidige planer

Selv om virksomheten er i vekst, og mengden utstyr jeg har akkumulert har høy verdi, sliter jeg med å velge hvorvidt jeg vil stifte et AS. Selv om det kan ha mange fordeler, vil det for meg og min mikroproduksjon ikke gjøre stort utslag, før jeg faktisk begynner å få positivt resultat. Selv om det kan virke enkelt å bare stifte et AS og f.eks. leie/lease eller kredittkjøpe større kaffebrenner, er dette også en enkel måte å gå på trynet, føler jeg.

Tenk hvor mye god kaffe jeg kunne lagd med denne ?
En drøm enn så lenge

Jeg kommer derfor til å fortsette å ikke ta ut lønn, men spare opp kapital i foretaket, slik at det sakte men sikkert vil få råd til en større kaffebrenner. Hadde jeg opplevd samme oppmerksomhet om foretaket for et halvt år siden, er jeg ikke i tvil om at en større brenner allerede hadde vært på plass, men jeg er ydmykt takknemlig for at jeg kom meg til det nivå jeg er på! 

Neste fem punkter for Nistad Kaffebrenneri :

  • Eventyrvegen Hjemmebryggerfestival 18.august
  • Første storkunde/kafé-leveranse, 1.september
  • Matfest Markedet Haugesund, september?
  • Lansering “Araberkaffe”, ca.1.september
  • Faste åpningstider innføres 1.september (to dager i uken, 3-4 timer)