Status, fremdrift og planer!

AeroPress testbatch

Der har gått fort for seg de siste ukene, med flytting fra kjeller til garasje og ikke minst oppgradering av utstyr. For at dere skal få litt innsikt i hva som skjer, tenker jeg det er greit å gjøre opp status for utviklingen både når det gjelder kaffebrenning, men også hva som ligger klart frem i tid.

Før jeg gjør opp status, også for min egen skyld, vil jeg minne på de tre prinsippene jeg vil Nistad Mikrobrenneri skal overholde:

– være åpen, ærlig, ydmyk og ønske lokale kaffeglade mennesker mulighet til å påvirke produktet de tilbys

– minimalt avtrykk på miljø og omgivelse. Ikke bidra til forsøpling, forurensing, unødige miljøbelastninger

– ikke låne/kjøpepåkreditt/lease/risikere gjeld

Utstyr

Tester ut ØkoKaffe batches

Det mest grunnleggende utstyret for en effektiv drift er for så vidt på plass. De siste få redskapene som nå mangler er enten på vei fra leverandører. Kaffebrenner med kjøler, koblet til datamaskin gir muligheter til jevnhet og repeterende brenninger, samtidig som jeg får mulighet til å finpusse detaljer i smaksbildet. Å investere i en ordentlig posekvern, har gjort det mye mer tidseffektivt, i forhold til å tilby forskjellige kverningsgrader.

Stadige forbedringer i «kaffebrenneriet»

Det resterende ønskelige utstyret som behøves vil anskaffes etterhvert som omsetning øker og økonomien tillater det. I utviklingsfasen har tallene vært mer eller mindre blodrøde, men nå har jeg et stående ferdig betalt varelager og mer bønner på vei, så dette skal nok ikke ta så altfor lang tid. Hvilket fører oss over på neste punkt.

Fremdrift

Når det gjelder produksjonsmengde og tid jeg kan jobbe med min sviktende helse, er det mange små skritt som tas og ikke gigant hopp. Likevel har jeg hatt en stabil økning i produksjon etter at det nye utstyret kom, og jeg begynner å finne rutiner som tillater lengre økter av gangen. Colo setter pris på å ta en leveringstur i ny og ne, og jeg er kommet på godfot med post i butikk folkene.

Når det kommer til poser er det noe jeg har lagt vekt på at må gjøres noe med, både miljømessig, men også fordi jeg nå skal finne en «standard» for «etikett».

Jeg kommer derfor til å fortløpende fase ut de sorte plastposene og fase inn komposterbare poser. Etikettene på kaffen vil også forsvinne. I stedet vil det være stemplet logo og notert produksjonsdato på posen.  Utfyllende kaffeinformasjon vil man få på et vedhengt kort. På baksiden av disse kortene vil det komme bl.a. bryggetips, kaffefakta og annen informasjon om kaffen jeg tilbyr.

Varelager prd.d. viser at jeg har en del ferdigbrent Karmsund nr1, jeg har noe ØkoKaffe av to typer, og en bønne som snart er klar for neste spennende kaffe som kommer snar.

Planer fremover 

Gjennom fellesferien og sommer fjaset må jeg ta det litt piano. Dette gir meg tid til å eksperimentere. Etterhvert som jeg finner profiler som smaker bra har jeg kjørt disse i produksjon for å få inn noe av de påløpte utgiftene. For å få dekket de løpende utgiftene og fremtidige bønneinnkjøp, er jeg nå avhengig av å få solgt unna litt av det jeg har ferdig brent!

Utover høsten vil jeg ha konsentrert meg ned på en plass mellom 3 og 7 forskjellige kaffer i sortimentet. Det vil være økologiske alternativer, spesielle single estate og helt vanlige single origin kaffer. Jeg kommer ikke til å begynne med blanding av egne blends før produksjonskapastitet (utstyr) er større.

Finner jeg et lokale som ikke koster skjorta, så kan det meget mulig være at kaffebrenneriet forlater garasjen, men dette er for tidlig å si, før omsetning har stabilisert seg. Foreløpig er neste steg å sørge for at det finnes et sentralt utsalgssted i sentrum, der folk kan få tak i mine varer.

En dag plutselig kommer jeg også til hå åpen dag med smaking av fem forskjellige kaffer. I stedet for å arrangere såkalt «cupping» vil jeg brygge opp forskjellige kaffer med V60, presskanne og en vacuumbrygger. På den måten vil man få mulighet til å smake mange av de forskjellige aspektene ved såvell brenning som brygging.

Følg med på Facebook  og insta @NistadMikroKaffe, og nøl ikke med P ta turen om du ser at jeg er i garasjen en dag. Jeg tar gjerne imot kaffeglade gjester

 

mvh

Christian Nistad