Siste Karmsund nr.1 og første MikroSpesial

Da har jeg brent det jeg hadde på lager av vanlig Colombia Excelso. Dette er en kaffe som i det generelle er lett tilgjengelig, da det er en kaffe som er hentet fra flere gårder og områder. For de av dere som liker faguttrykk, er dette en såkalt «single origin» kaffe, nemlig en kaffe med opphav i et enkelt land. Når det gjelder å finpusse smaker er man prisgitt at bønnene hovedsaklig har samme egenskap, og det har man sikret gjennom en størrelse sortering, «derav» Excelso.

Jeg tar nå en liten pause fra å brenne denne vanlige kaffen for å fokusere litt på økoalternativene og spesial kaffe, men kommer tilbake med nr.2 senere i juli! Så dvs. at det er begrenset av denne kaffen inntil videre.

ØkoKaffe og MikroSpesial

AeroPress testbatch

Som dere kanskje har sett, har jeg eksperimentert med noen økologiske alternativ, og fremover skal jeg jobbe med en tredje. Dette blir mest eksperimentering frem til jeg finner en økologisk bønne som har de smakene jeg er på jakt etter, og som har en fornuftig pris i innkjøp. Jeg håper først mulig av dere vil smake og gi tilbakemeldinger, slik at det kan bli en endelig ØkoKaffe på fast basis.

Nå skal jeg igang og brenne det som jeg mener best vil illustrere det jeg ønsker å oppnå med mitt mikrobrenneri. En kaffe, der bønnene er spesifikt valg, fra en enkel gård og farmer. Og når jeg først hadde gått for en standard Colombia, overrasker det gjerne heller ikke at jeg også nå endte opp i samme land. Kriteriene for valg av bønner ble foruten land:

– sporbarhet til kaffefarm og dens historikk

– smaksnoter som passer til lokale tilbakemeldinger

– at kaffen er handlet gjennom respektabel agent

Når det kom til leverandør, var jeg egentlig aldri i noen tvil. Jeg har personlig fulgt med på arbeidet Nordic Approach gjør, og er stor tilhenger av deres måte å drive handel. Gjennom direkte og gjentakende handel med kaffebønder har de sikret en kaffe som ikke bare er god, men som har blitt bedre for hvert år, og som utmerker seg i smakinger (cupping) og konkurranser.

Du kan lese mer om bønnene og Nordic Approach her : https://nordicapproach.no/

Priser, innkjøp og salg.

Som mikroprodusent er ikke innkjøpene i industrielle størrelsesorden, og utgifter til frakt og forbruksvarer som poser og annet er høyere nå i etableringsfasen. Jeg gjør likevel alt jeg kan for å holde utsalgsprisene på et fornuftig nivå.

Det lille profitt kaffen gir går i sin helhet til videre innkjøp av utstyr og bønner. Jeg tar ikke ut noen lønn eller utbytte, ikke at det ville vært noe å hente. Dette er fortsatt hobbynivå virksomhet, men i vekst. Og enn hvor gledelig det er, skal man ikke glemme at enkelte dager (idag var en av dem), kunne jeg ikke jobbet «normalt». Ei heller hatt noen ordinær åpningstid.

At jeg har en sofa å legge meg ned på mellom brenninger, at jeg kan avbryte når helsa er som verst, det er slike ting som gjør dette utfordrende. Kaffebrenningen er jo bare ren LIDENSKAP. Men de utfordringene gjør sitt til at det kommer til å ta sin tid før jeg er klar for å «åpne butikk». Men dess mer rutine og fartstid jeg nå får, dess bedre klarer jeg å styre brenning og helse, hipp som happ. Så jeg gir ikke opp, i alle fall ikke NÅ!

Kaffelab/Garasjebrenneri

Om du skulle være over snittet nysgjerrig på hva jeg gjør og hvordan jeg gjør det, ta gjerne kontakt med meg, så kan du jo komme og besøk min lille kaffelab og kaffebrenneri i garasjen. Her brygges det i en del og brennes i andre. Noen dager inviterer jeg åpent på smaking, særlig i perioder med fint vær og når helsa er god!

Ett siste punkt og nå litt personlig. Sjefen sjøl, yngste Nistad, er bortreist denne uken. Skulle helsa mi ta seg kraftig opp, kan det hende jeg reiser nord for å være med der de siste dagene før retur. Enn så lenge er jeg hjemme og brenner.